Zoeken

Zoek naar jou favoriete product

Plantverzorging

Kamerplanten zorgen voor een fijne sfeer jouw huis. Daarnaast blijken ze ook nog de creativiteit te verhogen, stress te verminderen en luchtvervuiling tegen te gaan. Lees hieronder alle tips en tricks op het gebied van plantverzorging.

 

 

De Basics

Met planten kan je in een handomdraai een ruimte volledig transformeren tot een groene oase. Maar welke plant is geschikt voor jou? Het kiezen van een plant is afhankelijk van jouw stijl, de grootte van de desbetreffende ruimte en natuurlijk de inrichting van je woon- of werkomgeving.

Stel jezelf daarom voorafgaand aan het uitzoeken van een plant de vraag: ‘Welke planten vind ik mooi en leuk?’ Ook is het handig om het nodige onderzoek te doen om te kijken of je de plant kan bieden wat hij nodig heeft. Denk hierbij dus aan het juiste licht, ruimte en temperatuur.

Planten houden van licht! Over het algemeen geldt: hoe meer licht, hoe beter. Onderzoek dus goed hoeveel licht jouw plant nodig heeft, zo weet je precies waar je de plant het beste kan neerzetten. Niet iedere plant heeft evenveel licht nodig, maar probeer een plant nooit meer dan twee meter van een raam te plaatsen.

Tip: wil je na aankoop je plant verpotten in een nieuwe pot? Wacht daar nog heel even mee. Een plant heeft ongeveer twee weken nodig om te acclimatiseren aan zijn nieuwe leefomgeving. Na twee weken kan je de plant dus rustig verpotten.

Probeer de natuurlijke leefomgeving van je plant dan zo goed mogelijk na te bootsen. Vetplanten en cactussen zijn bijvoorbeeld woestijnplanten. Deze plantensoort vindt het heerlijk om de hele dag in het zonlicht te vertoeven. Varens staan uit nature in een bosrijke, vochtige omgeving. Deze planten gaan dan ook goed op schaduwrijke en vochtige ruimtes, denk bijvoorbeeld aan een badkamer, al is het dan wel belangrijk dat deze een raam heeft.

Goed licht is ten alle tijde erg belangrijk, dit is namelijk een belangrijke voedingsbron voor de plant. Schrik niet als een plant niet meteen groeit of op het licht reageert, het kan dat hij in winterslaap is.


Planten transformeren niet alleen een ruimte met hun kleuren en vormen, ook zijn ze goed voor je gesteldheid. Zo kunnen ze bijdragen aan een goed humeur en het verminderen van stress. En dat is niet het enige. Planten produceren namelijk zuurstof en dragen bij aan het filteren van de lucht.

Potten & Bemesten

Verschillende signalen kunnen erop duiden dat het tijd is om de plant te verpotten. Lees onderstaande tekst goed door zodat je weet waar je aan toe bent en natuurlijk hoe je je plant zo happy mogelijk krijgt. Het is tijd om te verpotten wanneer...

De plant volwassen is

Maar hoe weet je wanneer dit het geval is? Als je plant de pot ontgroeid is. De wortels groeien dan bijvoorbeeld uit de onderkant van de kweekpot of duwen de plant juist omhoog uit de pot.


De plant is te zwaar geworden 

Valt je plant gemakkelijk om? Dan is je plant te zwaar voor de pot. Tijd om te verpotten!

De plant plots langzamer groeit dan eerst

Je plant heeft waarschijnlijk te weinig ruimte om te groeien en zal daardoor verpot moeten worden naar een grotere pot.


De plant is drie keer groter dan de pot

Je plant is gewoonweg te groot geworden voor de pot en heeft daarom meer ruimte nodig.

De potgrond droogt snel uit

De potgrond waarin je plant groeit, droogt sneller uit dan normaal. Hierdoor geef je je plant hoogstwaarschijnlijk meer water dan normaal. Het verpotten van je plant gaan zorgen voor een gezondere leefomgeving van je plant.

Nieuw seizoen

Het is groeiseizoen! Je plant heeft meer dan ooit behoefte aan verse potgrond en meer ruimte.

Eens in de 12 tot 18 maanden. Maar mocht eerder nodig zijn, is dat natuurlijk geen probleem. Je plant wordt blij van goede en verse potgrond, je voorziet hem hiermee van nieuwe voedingsstoffen.

In het groeiseizoen vind je plant een kleine dosis aan voedingsrijke mest heerlijk. Ook doet dit je potgrond goed en hiermee houd je de grond lekker voedzaam voor je plant.

Dat is aan jou! Over het algemeen geldt: verpot de plant eens in de 12 tot 18 maanden om zo de potgrond te vervangen. Sommige planten overleven het langer in dezelfde grond, maar alleen als je deze af en toe bemest. Wanneer moet je de potgrond sowieso veranderen? Zodra deze begint te rotten, te ruiken of er uitgeput uitziet. Een groot verschil in kleur of textuur kan ook een teken zijn dat het tijd is voor nieuwe potgrond.


Naast goed licht en voldoende water hebben planten af en toe ook iets extra’s nodig: goede voeding! Planten worden enorm blij van speciale meststof. Vaak zijn deze in een vloeibare variant te verkrijgen. Lees altijd goed de instructies op de verpakking, zo weet je precies hoe vaak jij je plant kan trakteren op extra voedingsstoffen.

Zonlicht & Kunstlicht

Planten reageren het beste op natuurijk zonlicht, dus mocht je gebruik willen maken van kunstlicht, dan heb je een lamp nodig die voldoet aan de juiste eisen voor kleur en intensiteit. De meeste ‘gewone’ lampen zijn helaas niet geschikt, omdat deze groen licht produceren. Groene planten reflecteren groen licht weg in plaats van het te absorberen en dat is nou net niet het effect dat je wil creëren. Maar welk licht moet je dan wel hebben? De kleuren blauw, groenblauw, geeloranje en rood maximaliseren de fotosynthese en andere vitale functies.

Bladkleur en vorm

Gele bladeren kunnen van alles betekenen. De plant is bijvoorbeeld te heet, te koud, krijgt te weinig water/teveel water of er is sprake van een gebrek aan voedingsstoffen.

Mochten de bladeren van de plant geel worden, ga dan na waar dit precies gebeurt en hoeveel bladeren dit daadwerkelijk zijn. Worden de onderste bladeren bijvoorbeeld geel en vallen er hier en daar een aantal uit? Geen zorgen, dan zijn het volwassen bladeren die uitvallen.

Om uit te zoeken of er wellicht sprake is van een voedingsprobleem, is het goed om de potgrond onder de loep te nemen. Is deze nat of super droog? Dan heeft het verkleuren van de bladeren waarschijnlijk te maken met voeding.

Een te warme of een te koude plek kan ook de boosdoener zijn. Is het ergens fris, tochtig, te warm of broeierig? Probeer je plant dan eens op een andere plek neer te zetten waar minder grote temperatuursveranderingen plaatsvinden.

Wist je dat planten de lucht reinigen? Zowel chemisch als fysiek. Planten kunnen dan ook het nodige stof opvangen waardoor de bladeren er soms dof uit gaan zien. Normaliter worden planten buiten gereinigd door wind en regen maar aangezien hier binnen geen sprake van is, is het belangrijk om je planten eens in de zoveel tijd af te stoffen.

Bruine, knisperende bladeren kunnen veroorzaakt worden door meerdere dingen. Vaak heeft het te maken met de bewatering van de plant of met zoutophoping. Heel soms hebben bruine bladeren te maken met een schimmelinfectie, dus let goed op wat er nog meer aan de hand is met je plant en de potgrond. Als de plant nat is of als de bladeren vaak nat worden, is een schimmel waarschijnlijk de boosdoener.

Mocht de potgrond droog zijn en de bladeren opgekruld, dan krijgt de plant waarschijnlijk niet voldoende water. Als de bladeren zelfs direct zwart worden, is er vaak sprake van te veel zout. Verkeerde kunstmest of te hard water kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn.

Bladvlekken kunnen veroorzaakt worden door bacteriële infecties, ongedierte en fysieke schade aan de plant. Mocht de oorzaak een bacterie of schimmel zijn, dan zullen de vlekken zich verspreiden als de bladeren nat zijn. Houd de plant dus goed droog! Je kan de bladeren met vlekken ook voorzichtig wegsnoeien.

Meestal wordt bleekheid geassocieerd met te veel of te weinig licht. Bij weinig licht is er niet genoeg energie om de chloroplasten in stand te houden en dus sterven deze af. In te fel licht worden deze verschroeid en verbrand. Binnenshuis zullen planten niet gelijk verbranden, dus geen zorgen. Pas echter wel op bij het naar buiten verplaatsen van de plant. Gaat een plant van een donkere plek naar een lichte plek? Dan kan de plant makkelijker verbranden en dus bleek worden.

Jonge bladeren hebben vaak van zichzelf een ietwat blekere kleur. In dit geval is er niks aan de hand, deze zullen donkerder worden naarmate het blad ouder wordt.


Sommige planten hebben bontgekleurde bladeren. Deze variatie in kleur wordt veroorzaakt door een mutatie in de chloroplasten en plastiden. Hoe meer licht, hoe meer variatie. Neemt het licht af en verandert de kleur van het blad? Dat is heel normaal.

Bladeren vallen meestal uit om twee redenen: de wortels kunnen ze niet meer dragen of er is niet voldoende licht. In het eerste geval is het probleem potgebonden. Een grote pot zou het uitvallen van de bladeren kunnen voorkomen. In het tweede geval is meer licht de oplossing. Help je plant aan meer zonlicht door deze te verplaatsen of bij te snoeien.


Houding van mij plant

Het kan gebeuren dat je plant gaat hangen. Geen zorgen, dit kan je corrigeren met de juiste hoeveelheid zonlicht en de nodige rotatie. Zo groeien planten naar het licht, waardoor er een buiging kan ontstaan. Hoe je dit kan voorkomen? Draai de plant iedere keer een klein stukje wanneer je het water geeft. Mocht de plant ineens extreem gaan buigen, dan kan er sprake zijn van een achterliggend probleem. Denk bijvoorbeeld aan rotte wortels. In dat geval moet de plant verpot worden.

Planten bestaan voornamelijk uit water. Mocht hier een gebrek aan zijn, dan zullen ze gaan verwelken. Houd de grond van de plant goed in de gaten, deze zal laten blijken of de plant wel óf niet genoeg water krijgt. Is de grond droog? Dan is het tijd om de plant water te geven. Is de grond vochtig maar begint de plant toch te hangen? Dan heeft de plant hoogstwaarschijnlijk meer zonlicht nodig of moet hij worden verpot.

Bladeren hebben niet het vermogen om zichzelf te herstellen. Wanneer een blad ziek of beschadigd is, dan zal de plant het blad uiteindelijk laten vallen of vervangen worden door een nieuw blad. Je kan dit proces versnellen door het blad eraf te snoeien. Hierna kan de plant zijn energie focussen op de groei van nieuwe bladeren.

Opvallende dingen

Een vreemde geur kan voortkomen uit het volgende:

- Het is tijd om je potgrond te vervangen. Grote kans dat er vervelende bacteriën zich bevinden in je potgrond.

- De potgrond van je plant is in contact gekomen met een andere vloeistof dan water

- De wortels van je plant zijn aan het rotten.
 


Als je de plant al minstens 12 maanden hebt, en je hebt je potgrond nog niet eerder vervangen, dan is het tijd om dit te doen. Rotte wortels kunnen vieze geurtjes veroorzaken. Rot is gemakkelijk te herkennen aan de plant zelf. Snoei verrotte delen van de plant weg. Als er geen rot zichtbaar is op de plant zelf, kan dit op de wortels zitten. Haal je plant uit de pot en zoek naar zwartgeblakerde wortels, dit duidt op rot. Knip de verrotte wortels weg en verpot de plant. Planten met wortelrot zijn moeilijker te herstellen en moeten mogelijk worden weggegooid.

Merk je een witte korst op in de pot? Dit kan een teken van overbemesting of een schimmel zijn. Een witte korst is over het algemeen onschadelijk, toch kan je er zeker iets aan doen om het op te lossen. Verdun citroensap of azijn in water om de plant vervolgens te bewateren.

Nee! Bloemen komen én gaan. Zorg ervoor dat je plant genoeg water heeft en op een plek staat met natuurlijk zon. Dan zou alles goed moeten komen.

Dit worden schimmelmuggen genoemd, en ja: deze zijn vervelend. Ze vermenigvuldigen zich meestal vliegensvlug als de grond te nat is. Schimmels kunnen hierdoor hun gang gaan. Deze muggen voeden zich met schimmels en zijn daarom niet weg te slaan bij je plant. Hoe je hier vanaf komt? Laat de potmix volledig uitdrogen en verpot vervolgens de plant.

Er is altijd een kans om je plant te redden. In een ideaal scenario weet je precies wat voor soort plant je in huis hebt gehaald. Op deze manier weet je volledig wat jouw plant nodig heeft. Probeer de natuurlijke leefomgeving van je plant zo goed mogelijk na te bootsen.

Hierbij een paar basisregels voor planteigenaren: verpot je plant, houdt de temperatuur stabiel, geef hem een halve dag direct zonlicht en bewater hem alleen als de potmix droog is. Dit werkt voor de meest voorkomende planten.

Als je weet wat voor plant je in huis hebt gehaald, kun je dit natuurlijk aanpassen op zijn wensen en voorkeuren, maar houd er rekening mee dat meer licht over het algemeen beter is.